Asigurarea locuintei este obligatorie in Romania pentru cel putin trei riscuri prevazute expres prin lege : cutremurele, inundatiile naturale si alunecarile de teren (dezastre naturale)
Asigurarea obligatorie PAD
Tipul A – constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic si
Tipul B – constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
Nu se asigura prin polite obligatorii locuintele din cladirile incadrate cu risc seismic. Pentru aceste locuinte putem face o asigurare facultativa dar care sa nu cuprinda riscul de cutremur.
Poți verifica online existența unei polițe PAD pe paidromania.ro
Asigurarea facultativă a locuinței
În plus față de asigurarea obligatorie PAD vă puteți proteja locuința printr-o asigurare facultativă pentru riscuri precum – incendiul, avarii la instalații, furtul, vandalismul, fenomene atmosferice (grindină, vijelii etc) răspundere civilă pentru pagube provocate terților, explozii.
Locuința este una dintre cele mai importante investiții din viața noastră. Chiar dacă nu pare la prima vedere, locuința noastră este zilnic expusă unor riscuri precum incendiul, furtul, cutremurul. În situația producerii unui incendiu sau a unui cutremur major aveți resursele financiare să vă reparați sau înlocuiți locuința?
Marea majoritate a populației nu are aceste resurse disponibile astfel că singura modalitate cu adevărat eficientă este protejarea acestei investiții printr-o asigurare de tip toate riscurile.
Nicio alarmă sau cameră de supraveghere nu vă poate despăgubi în urma unui incendiu sau a unei inundații, nici măcar în cazul unui furt aceste măsuri de protecție nu reușesc să ajute la recuperarea prejudiciului în foarte multe cazuri.
De departe cea mai eficientă modalitate de a vă proteja investiția este o simplă asigurare.
Ce faceți în cazul unei banale defecțiuni produsă la instalațiile din locuința d-voastră soldată cu o inundație care afectează și vecinii? Cea mai simplă și elegantă rezolvare este despăgubirea prejudiciilor în baza unei asigurări de răspundere civilă (similară cu mult mai cunoscuta RCA). Astfel rămăneți și prieteni cu vecinii și cu bugetul intact.
De asemenea, asigurarea facultativă a locuinței vă despăgubește și în cazul în care d-voastră sunteți inundați de vecini eliminând complet stresul discuțiilor pe casa scării.